23 Ekim 2007 Salı

GİRESUN KALESİNDE GEZİNTİ

"Anne bak orda Tüyk bayyayı var."
"Anne oyası neresi?"
"Anne Boztepe Giyesun'a mı gelmiş?"
gibi soruların ardı arkası kesilmeyince Eylül Ilgın'ı Giresun Kalesi'ne
çıkarmak zaruret haline geldi.
Önce Topal Osman Ağa'nın anıt niteliğindeki mezarına çıktık.
Mezarın başında bulunan kitabe ve kitabenin şimdiki halinde yazanlar:"Hüvel baki Giresunlu Feridunoğlu 1883 doğumlu Merhum Osman Ağa 1912 Balkan Harbine gönüllü olarak gidip, Çorlu savaşında ayağından yaralanarak sakat kalmıştır. Umumi harpte gönüllü müfrezesi ile Harşıt Müdafaasında bulunmuş, Koçgiri isyanının bastırılmasına katılmış, teşkil ettiği alay ile Sakarya harbine girmiş, işgal kuvvetlerinin yurdumuzdan atılmasına kadar bütün savaşlara katılmış, gösterdiği yararlıklara karşı Binbaşılıktan Yarbaylığa yükselmiştir. Sulh'tan sonra Hicaza gitmek niyetine ölümü mani olduğundan kendisine bedel harp arkadaşı Kurtoğlu Hacı Hafız hacca gönderilmiştir. Hacı Osman Ağa Ruhuna Fatiha. 1923"
Kalenin onarılmış dar surlarını ve çukurlarını aştık:)
Eski topun olduğu olduğu yere vardık.
Giresun'un doğu kısmına doğru bir poz verdik.
Arkamızda ki küçük karaltı Eylül Ilgın'ın her gördüğünde çığlık attığı
Giresun Adası.
Ama henüz biz gidemedik.

" Kımızı,kımızı ne güzel dimi anne?"

Herkez kendi güzergahında ilerliyor.

Limanın üzerinde batan güneşi izlemek ise ayrı bir tat.

İşte Eylül Ilgın'ın her seferinde gösterdiği şanlı bayrağımız.

Bu kadar gezintinin üzerine birde parkta oynayınca yoruldu bizim küçük hanım.Gerinerek yorgunluğunu atmaya çalışıyor anlaşılan:)

***Giresun Kalesi Hakkında Bilgi: Giresun kalesi kentin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim tepesi üzerinde yer almaktadır. Kalenin günümüze kadar gelebilen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı güneydeki sur duvarlarıdır. Sur duvarlarının tabanındaki dikdörtgen büyük blok taşlardan yapılmış bölümü, surların ve kalenin Helenistik ve Roma Dönemine kadar gittiği izlenimini vermektedir.Antik kaynaklarda "Bronz Duvarlı Kale" olarak anlatılan Giresun kalesi,muhtemelen Pontus Kralı Pharnakes-1 zamanında yapılmıştır. Trabzon Rum İmparatorluğunun 1300'lü yıllarda Türklere karşı en son sınır kalelerinden birisidir. Bu nedenle 1301 yıllarında Trabzon Rum İmparatoru Alexius-II tarafından tamir ettirilmiştir. Kalenin denize hakim oluşu ve ticaret yollarının birleştiği noktada bulunuşu kıyı kontrollü amaçlı askeri bir yapı olduğunu göstermektedir.

***Giresun Adası hakkında Bilgi:Karadeniz'in tek adası olan Giresun Adası kıyıdan bir mil açıkta yer almaktadır. 40.000 metrekare alana sahip olan ada, her yıl Mayıs ayında Aksu şenliklerinde ve yaz aylarında özel seferlerle ziyaret edilmektedir. Adada savaş tanrısı Ares'e adandığı düşünülen bir tapınağa ait kalıntılar bulunmuştur.

3 yorum:

YILDIZNAF dedi ki...

Hem dolastim hem bilgilendim seni okurken. Ne guzel bir gun gecirmissiniz. Yaninizda olmak, kendi guzergahimda yurumek isterdim Eylul gibi ! Buralarda da deniz var guya ama maalesef Karadeniz gibi kokmuyor. Cok ozledim cok....

Unknown dedi ki...

merhaba...güzel ve anlamlı bir gezi olmuş, bir Karadenizli olarak aşina olduğum ama gidip görmediğim manzaralar...

SERAP dedi ki...

Ben Karadenizlilere hayret ediyorum zaten bu kadar güzel bir memleketi nasıl bırakıp gidiyorlar diye:)Bu yeşillik,bu deniz,bu hava...Gerçekten başka yerde yok galiba.İnşallah bir gün yolumuz kesişirde sizlere ev sahipliği yaparak memleketinizi gezdiririm.